Nieuwsberichten

Vocht in voedingsmiddelen NIEUW NIRS, Juni 2018

De bepaling van het vochtgehalte is een zeer belangrijke parameter in voedingsmiddelen. Water is van nature aanwezig in grondstoffen en is een medium voor vele processen.
Het totaal watergehalte is prijsbepalend, maar ook bepalend voor de kwaliteit van een product door de invloed op de volgende parameters:
 • Product samenstelling
 • Geur, smaak en textuur
 • Gewicht/dichtheid
Ook is vocht bepalend voor de “shelf-life” van een product door de invloed op de groei van micro-organismen en de fysische en chemische stabiliteit. Bij vochtbepalingen is het belangrijk het juiste evenwicht te vinden tussen prijs en kwaliteit.

Vochtbepalingen worden met name toegepast bij:
 • Controle grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten
 • Het monitoren van productieprocessen
Methodes
Er zijn 2 type methodes te onderscheiden. De primaire, waarbij door verwarming of chemische reactie vocht wordt onttrokken aan het monster en de secundaire, waarbij in plaats van direct vocht te bepalen een afgeleide eigenschap wordt bepaald. Vaak is dit in de vorm van absorptie van energie. De laatste vorm is non destructief.

Primaire methodes
Secundaire methodes
Voordelen
 • Snelle metingen
 • Eenvoudig toepasbaar
 • Geen monstervoorbereiding
 • Vaak ook toepasbaar voor inhomogene monsters
Het grote voordeel van NIRS is dat het naast watergehalte ook eiwit, vet en zetmeel in een monster kan bepalen. Het is hierdoor voor eiwitbepaling ook een alternatief voor de tijdrovende Kjeldahl methode waarvoor eerst destructie, destillatie en tot slot een fotometrische bepaling noodzakelijk is en de snelle, maar dure, Dumas methode. Voor het vetgehalte is het een uitstekend alternatief voor de Soxhlet methode. Actualiteiten Food en Agro, Juni 2018

Innovatie, het houdt ons allen bezig, de ontwikkeling en succesvolle invoering van nieuwe of verbeterde producten, productie- en distributieprocessen. Het is in sommige gevallen de enige manier van overleven. Wilten Bioteknika houdt u graag op de hoogte van de innovaties op het gebied van de Food & Agro industie.

Volledig DNA In vier dagen 
Met de nieuwe nanopore- techniek is het genoom van planten- en diersoorten met extreem veel DNA snel in kaart te brengen, het tulpen genoom is te analyseren in vier dagen. De volgende stap is de nieuwe toepassingen in beeld brengen. Bijvoorbeeld snelle diagnose van ziekteverwekkers bij ernstig zieke patiënten.

De nieuwe wetten omtrent voeding
21 juni aanstaande wordt er weer een Food Law evenement georganiseerd. Een kleine greep van onderwerpen die worden besproken zijn de kids marketing reclameregels, de update over de alcoholregels, reclamerecht en allergenencommunicatie.Rijst - hybriden door Shririam en KeyGene
Shririam Bioseed en KeyGene hebben aangekondigd een research programma te straten voor het ontwikkelen van verbeterde rijst - hybriden met hogere opbrengsten, verhoogde tolerantie voor abiotische stress en betere graankwaliteit voor consumenten in India en Zuidoost-Azië. KeyGene's  innovatie platform zal worden uitgebuit om deze belangrijke eigenschappen in Bioseeds elite rijst kiemplasma te stimuleren.

Verpakkingen van plantmateriaal
Friesland Campina heeft in samenwerking met Tetra Pak een nieuw innovatief kartonnen liter-pak ontwikkeld wat bestaat uit 80% ruw plantmateriaal.  De Chocomel pakken zullen de eerste producten zijn die verpakt zijn in het liter-pak, waarbij de hoofdbestanddelen bestaan uit hout en suiker.

Ontwikkeling biologische suiker
Eerder heeft de SuikerUnie biologische suiker geproduceerd, helaas zonder succes. Nu worden de mogelijkheden nogmaals onderzocht aangezien de biologische markt sterk aantrekt. We gaan onderzoeken of het een rendabele nichemarkt voor ons kan zijn. Ook gaan we onderzoek doen naar een optimale teelt.'' aldus Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van SuikerUnie.


Bent u ook op zoek naar een goede oplossing voor uw innovaties, neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken tijdens een bezoekafspraak

Met vriendelijke groet,
Natasja van Est
Productspecialist Life Sciences 

Nieuwsoverzicht, Juni 2018

Agro en Food

• Textuur analyse Sushiran rijst 
• NIRS vocht- en eiwitbepaling Hiperscan
• Snelle en goedkope vochtbepaling voor koffiebonen en granen
• TGA lactose verassing volgens Europese Pharmacopee
• Volledig geautomatiseerde vet extractie systeem, 6 posities

Petrochemie

• Snelle KF analyse transformator olie
• Water in olie, aquatest elektriciteitsvrij
• Geleertest
• Refractieve index polymeren


Biotech Life Sciences

• QPCR, 120 optische kanalen
• PCR thermocycler met 4 blokken (beschikbaar als demo instrument)
• Digitale gel analyse
• Petri Jet, kolonieteller 180 platen per uur 
• Automatische polarimeter met Peltier elementen
• Smeltpunt apparaat met de laatste digitale camera technologie


Basis laboratorium prijs acties

• Verwarmde magneetroerder keramische plaat 650W   € 275,-
• MTP reader 96 well incl. filters 405, 450, 492, 630 nm  € 1.750,-
• Jenway spectrofotometer UV/VIS 198 - 800 nm € 1.900,-
• Waterbad Protherm 10 liter 25 - 150 °C € 1.010,-

Meer aanbiedingen op onze website, klik hier

 CRISPR-Cas, April 2018

Op de voorpagina van NRC verschijnt met enige regelmaat een publicatie van Wageningen University & Research. Zo verscheen op 3 maart jl onderstaande publicatie. Ook had professor van der Oost een mooie verhandeling over de mogelijk en onmogelijkheden met de CRISPR- Cas techniek bij BNR nieuwsradio op 22 maart.

CRISPR-Cas is een techniek waarmee snel en simpel genen zijn te bewerken. De ontwikkeling van CRISPR-Cas vindt zijn oorsprong in verwondering van microbiologen over stukjes repeterend erfelijk materiaal in micro-organismen. Ook de Wageningse groep van Prof. J. van der Oost ontdekte dit soort unieke DNA-fragmenten. In 2005 suggereerde Franse en Spaanse collega's dat dit een afweersysteem van bacteriën tegen virussen is. Kort daarna wordt dit in Amerika aangetoond. Van der Oost en collega's slagen er in 2008 als eersten in om de belangrijke details van het afweermechanismen van het vernuftige afweersysteem van de E. colibacterie op te helderen. Lees hier meer.


Bron: NRC Weekend Jaargang 48 no.129

Wilten Bioteknika is een innovatieve leverancier op het gebied van:

 • Electroforese, vertikaal en horizontaal
 • PCR en real-time PCR
 • Gel documentatie, visible en fluorescente gels en chemiluminiscente blots

Maar ook op het gebied van microbiologie, farmaceutica en food en agro heeft Wilten Bioteknika diverse instrumenten.

Graag geven wij u Bioraad op het gebied van deze instrumentele technieken.

Aarzel niet mij uit te nodigen voor een persoonlijke toelichting.
Met vriendelijke groet,

Natasja Van Est 
Productspecialist Life Sciences
Actualiteiten Microbiologie, Maart 2018

Het verbeteren van vertrouwen in voedselvoorziening en voedselintegriteit is een van de grootste uitdagingen die de samenleving en bedrijven moeten aangaan.

Onzichtbare aanwezigheid van schadelijke micro-organismen
Vis en zeevruchten behoren tot de meeste verhandelde voedselproducten ter wereld. De wilde vangst verschuift naar aquacultuur. Een belangrijke parameter voor de versheid van visserijproducten is cruciaal, bederf moet altijd worden voorkomen.

Herziene normen
25 januari jl. zijn de nieuwe normen in het lab gepresenteerd tijdens het symposium van de FIMM. Deze normen zijn afspraken die belanghebbende partijen maken over een product, dienst of - in het geval van de normcommissie 'Microbiologie van de voedselketen'- vooral analysemethoden. Een van de besproken norm is de NEN-EN-ISO 18593, over het bemonsteren van oppervlakten

Histamine Segmenten
De grenswaarden voor de microbiologische parameters en bederfparameters.
Het levensmiddel zelf de intrinsieke factoren bepalen de groeimogelijkheden van micro-organismen, hierbij vindt vrijwel altijd een selectie plaats, zodat het voedingsmiddel bepaalt welke micro-organismen wel en niet kunnen groeien.

Resistentie Campylobacter en Salmonella
In een gezamenlijk rapport van de Europeese Voedsel Autoriteit (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) wordt beschreven dat de bacteriën in mensen en dieren steeds resistenter raken tegen bijvoorbeeld antibiotica. Voornamelijk de Salmonella en Campylobacter bacteriën, de antimicrobiële resistentie van deze bacteriën wordt gezien als een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid.


 

Sales Nieuwsflits
De automatische as en vocht analyzer. Het bepaalt vocht en as waarden automatisch en produceert tot 80% besparing op de werklast en de kosten. Lees hier meer...


 

 

GrensvlakchemieKibron MTX, Delta8, Tensio CAD, AquaPi, Teclis Tracker, Teclis Foamscan

VelpOrganische Analyse

On-line metenInstrumenten voor industrie, proeffabrieken en installaties op afstand.
RM100i, RM100L, Biolumino, H2S, Protoc, Proam

Viscositeit Meer dan alleen de stroperigheid van een vloeistof 

ECH Instrumenten voor milieuanalyse.  

Beton- en morteltechnologie 

Rheocad400, CAD MLX40-D, Multi CAD 
Tracker 

Maak de invloed van surfactants op grensvlakken inzichtelijk door Oscillating Drop Tensiometer  

Foamscan 

Ontdek de geheimen van schuimvorming op een objectieve en verantwoorde manier  

Kibron 

DeltaPi, AquaPi, CMC seeker
  

Lactoscan MCC 

Nieuwe high-end ultrasoon technologie
 

Rheomat 

Ontdek productkenmerken met rheologische apparatuur van topklasse