Wilten

Hoe vies is sloot- en zeewater?

‘Hoe vies is sloot- en zeewater eigenlijk?’, met die onderzoeksvraag ging stagiaire Amy in de laatste weken van haar stageperiode bij Wilten Instrumenten aan de slag.

Om achter het antwoord op die vraag te komen, voerde ze verschillende analyses uit met behulp van Biochemical Oxygen Demand (BOD) en Chemical Oxygen Demand (COD). Ook bepaalde ze de pH-waarde van het water, de geleidbaarheid, het natrium- en ijzergehalte.

Met een doos vol glazen potten en een soeplepel ging Amy op pad. Ze haalde water uit de Bottekreek in Klundert, de Keenehaven, het Hollands Diep, de Mark, de Leurse haven, het Haringvliet en de Oosterschelde. Uit haar BOD- en COD-bepalingen kwamen geen verrassende resultaten.

Uit haar pH-resultaten blijkt dat de Mark het hoogste gehalte heeft: 7,96. Dit tegenover het Haringvliet met 7,31. Qua ijzergehalte staat de Leurse haven met 0,13 mg Fe/l bovenaan. De Keenehaven haalt slechts 0,04 mg Fe/l. Op het natriumgehalte scoort de Oosterschelde het best met 0,28 g/l natrium. Het is slechts een klein verschil met het Haringvliet met 0,23 g/l. De Bottekreek en Keenehaven eindigen onderaan met 0,02 g/l.