Wilten

Vlees uit een petrischaal, verre toekomstmuziek?
26 augustus 2019

Duurzaam leven, oftewel: vlees verkrijgen zonder slachten. Je leest het overal, Nederland is aan het verduurzamen en iedereen heeft het erover. Maar hoe kan de voedingsindustrie hierop inspelen?

De productie van vlees is een van de meest besproken onderwerpen in de discussie omtrent duurzaamheid. Kweekvlees lijkt de oplossing voor het groeiende dierenleed, het mileubederf en de toenemende CO2 uitstoot.

Vanaf 2013 is men al bezig om vlees te kweken, toen koste een hamburger uit het lab nog 2 ton. Tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven welke onderzoek doen naar het kweken van 'nieuw' vlees. Specialisten verwachten dat naarmate de productie toeneemt, het kweekvlees in prijs zal dalen voor de 'gewone burger'.

Kweekvlees is een nieuw voedingsmiddel (novel food) wat geproduceerd wordt door middel van stamcellen van dieren. Vorig  jaar heeft de NVWA maatregelen genomen om de verkoop van kweekvlees tegen te gaan, maar zodra de veiligheid van het kweekvlees gegarandeerd kan worden bij de Europese Comissie mag het vlees in de handel. Naar verwachting worden de eerste menu’s met kweekvlees op de kaart gezet in 2021.

Het is dus technologisch mogelijk om kweekvlees te produceren, ook op grote schaal. Kennislink meldde al dat de grote bioreactoren van 25.000 liter klaar staan om opgestart te worden. Echter is het nu enkel nog mogelijk om gemalen vlees zoals gehakt, worsten en kipnuggets te produceren, een echt stukje biefstuk is nog niet gekweekt. Er dient dus nog steeds meer onderzoek gedaan te worden naar de kenmerken van de verschillende soorten vlees en hoe dit is na te bootsen in kweekvlees. 

Bij ons kunt u terecht voor al uw laboratorium instrumenten rondom het kweken van vlees. Voor het groeien van uw micro-organismen tot een uitgebreide analyse van de textuur. Ook hebben wij instrumenten waarmee u het bepalen van het vet- en eiwitgehalte in slechts 7 seconden kunt volbrengen. Tevens hebben wij de juiste incubators in ons assortiment, welke verkrijgbaar zijn in verschillende volumes.